Hooggevoeligheid en Hoogsensitiviteit bij Kinderen

Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit zijn bijzondere eigenschappen die je kind een dieper en intenser gevoel voor de wereld om hen heen geven. Als ouder kan het soms een uitdaging zijn om te begrijpen wat je kind doormaakt, maar met liefde en geduld kun je ze helpen om te bloeien.

Wat is Hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid betekent dat je kind een gevoeliger zenuwstelsel heeft. Dit komt door stress ervaringen. Een kind ontwikkelt door deze stress ervaringen een hooggevoeligheid.

Enkele voorbeelden die kunnen zorgen voor hooggevoeligheid zijn:

  1. Een onveilig gevoel ervaren in de buik van mama. Niet wetende dat dit bij mama hoorde en dit gevoel overnemen.
  2. Als het kind zich niet begrepen voelt door de omgeving of niet serieus genomen voelt.
  3. Onveilige thuis situatie. Als je opgroeit in angst of stress, dan zal je altijd op je hoede zijn voor de rest van je omgeving.
  4. Emotionele vermoeidheid. Door een lang stressniveau , ontwikkelt het kind hooggevoeligheid
  5. Gepest worden.
  6. Trauma (stressvolle gebeurtenis). Alles wat stressvol is geeft je kind een gevoel van onveiligheid, waardoor je kind over- alert kan reageren.
  7. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een gevoeligheid naar boven brengen.
  8. Straling. Straling kan psychische en lichamelijke klachten geven.

Als je kind een hooggevoeligheid heeft ontwikkelt dan ervaart hij meer prikkels zoals geluiden, geuren en emoties van anderen intenser dan de meeste mensen. Dit kan je kind empathisch maken en in staat stellen om diep te genieten van kunst, muziek en de natuur, maar het kan ook snel leiden tot overprikkeling.

Wat is Hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit is aangeboren. Een andere naam hiervoor is HSP (High Sensitive Person) is een bredere term die zowel de verhoogde gevoeligheid van de zintuigen als een grotere emotionaliteit omvat. Hoogsensitieve kinderen reageren sterk op subtiele veranderingen in hun omgeving en kunnen diep nadenken over hun gevoelens en ervaringen. Dit kan hen helpen om een diep begrip en empathie te ontwikkelen, maar kan ook leiden tot vermoeidheid en stress door overprikkeling.

Verschillen en Overeenkomsten

  • Hooggevoeligheid Niet aangeboren. Richt zich op de intensiteit waarmee zintuiglijke prikkels worden ervaren door bijvoorbeeld stresservaringen.
  • Hoogsensitiviteit Wel aangeboren. Is een bredere gevoeligheid, inclusief emotionele en sociale aspecten.

Ondanks deze verschillen ervaren kinderen met beide eigenschappen prikkels intens en hebben ze vaak een sterk ontwikkeld empathisch vermogen.

Liefdevolle Tips voor Ouders

  1. Creëer een rustige omgeving: Zorg voor een plek waar je kind zich kan terugtrekken en ontspannen zonder te veel prikkels.
  2. Luister naar je kind: Neem de tijd om echt naar de gevoelens en ervaringen van je kind te luisteren en ze serieus te nemen.
  3. Leer je kind zijn grenzen kennen: Help je kind bewust te worden van situaties die hen kunnen overweldigen en hoe ze hun eigen grenzen kunnen bewaken.
  4. Praat erover: Moedig je kind aan om zijn gevoelens en ervaringen te delen met vertrouwde familieleden en vrienden. Dit kan hen helpen om zich begrepen en ondersteund te voelen.
  5. Mediteer en doe ontspanningsoefeningen: Activiteiten zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om het zenuwstelsel van je kind te kalmeren.
  6. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging: Regelmatige beweging kan stress verminderen en je kind helpen om zich beter in balans te voelen.
  7. Vermijd overstimulatie: Beperk blootstelling aan intense prikkels, zoals drukke en luidruchtige omgevingen, en creëer rustmomenten.
  8. Zoek professionele ondersteuning: Als je merkt dat je kind moeite heeft om met zijn sensitiviteit om te gaan, overweeg dan extra ondersteuning te vragen

Bij Koppie enzo. maak ik gebruik van een tool om de hooggevoeligheid van een kind naar beneden te brengen. Tijdens een Kind in Evenwichtsessie is het nu mogelijk om gericht te werken op hoogevoeligheid.