De verborgen schatten van ons (kinder) brein
Als ouders kan het soms een hele klus zijn om je kind(eren) te begrijpen en zijn we voortdurend op zoek naar manieren om onze kinderen te ondersteunen.
Soms lijken hun emoties en gedrag een raadsel, maar wist je dat de antwoorden vaak verborgen liggen in het onbewuste? In deze blog neem ik je graag mee in de fascinerende wereld van het brein en hoe sessies in mijn praktijk voorbij tastbaarheid gaan om achter de oorzaak te komen van gedrag.
Het bewustzijn en onbewustzijn
Ons brein werkt op twee niveaus: het bewustzijn en het onbewuste. Het bewustzijn is waar we dagelijks mee werken – de gedachten en gevoelens waarvan we ons bewust zijn. Het onbewuste daarentegen, is als een gigantische bibliotheek die alle ervaringen van ons leven opslaat. Hier liggen vaak de antwoorden op vraagstukken of de redenen waarom een kind bepaald gedrag vertoont.
De bibliotheek van het brein
Stel je voor dat het hoofd van je kind een bibliotheek is, gevuld met boeken die alle ervaringen bevatten. Soms zijn er ervaringen die niet goed verwerkt konden worden door het lijf en brein. Deze boeken blijven van de plank vallen om ons te laten weten dat ze nog begrepen moeten worden. Dit kan zich uiten in gedrag, buien en emoties.
Tijdens de sessies in mijn praktijk werk ik met de ‘bibliotheekjes’ van kinderen. Ik ga op zoek naar welke boeken nog niet goed gesorteerd zijn. Soms komen er ervaringen naar boven die het bewustzijn niet altijd kan volgen, wat kan zorgen voor verbazing of ongeloof. Zoals een moeder zei na een sessie met haar zoontje: “Ik geloof niet dat hij dit nog kan weten.”
Het onbewuste en het lijf
Het is belangrijk te beseffen dat, hoewel iets niet tastbaar is, het brein en het lijf het nog wel weten. Het onbewuste is altijd sneller dan het bewuste, en doet al zijn werk zonder dat we het bewust hoeven te weten. Het is prachtig om te zien hoe dit proces werkt.
De volgende sessie die gepland staat, zal een sessie reflexintegratie zijn. Het lijf houdt namelijk ook de score bij. Door te werken met deze reflexen, kunnen we het lichaam helpen om opgeslagen ervaringen te verwerken en een plek te geven in de bibliotheek van het lijf.
Een wereld vol mogelijkheden
Als ouders hebben we de mogelijkheid om onze kinderen te ondersteunen op een dieper niveau. Door samen te werken met het brein en het lijf, kunnen we de onbewuste antwoorden vinden die verborgen liggen in hun ‘bibliotheekjes’.
Liefs, Tamara